Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

... a klímával fűtésről

... a klímával fűtésről

A mai korszerű, inverteres légkondíconálók segítségével nagyon jó hatásfokkal, olcsón és komfortosan lehet fűteni a lakásunkban.

A klímákban nem fűtőszál melegíti a levegőt, mint a hősugárzókban, hanem hőszivattyú. A thermodinamika törvényeit felhasználva készíti a meleget a klímában lévő hűtőközeg összesajtolásával és annak kitágulásával. A fűtő üzemmódban a klímában fordítva működik a hőáramlás: belül képződik a meleg, míg a kinti hőcserélőt hűteni fogja a készülék. A kialakított körfolyamatban a befektetett villamosenergia többszörösét, általában több mint háromszorosát tudja leadni a rendszer hűtési, vagy hőenergiaként, míg egy hagyományos elven működő fűtőszálas hőforrás legjobb esetben is maximum a befektetett villamosenergia mennyiségét tudja leadni hőenergiaként.

Miért jó a klímával fűteni? 

  • gázhálózattól függetlenül bárhol kialakítható.
  • nem szükségesek hozzá engedélyek és komplikált kéménymunkálatok-
  • klímával lokálisan is fűthetjük házunkat, lakásunkat a kívánt hőmérsékletre
  • jelenleg a legolcsóbb fűtési megoldások egyike
  • könnyen telepíthető és később is módosítható az esetleges felújítások, átépítések függvényében
  • a fűtés mellett a lakás hűtése, páramentesítése, sőt a por, pollenek kiszűrése is megoldódik

Hogyan lesz a téli -10 fokban a lakásban 20-22 fok?

A hőszivattyú kültéri egységében egy -60 fokos hűtőközeg áramlik , amelyik a -10 fokos külső hőmérséklettel találkozva már egy +50 fokos különbséget jelent, ami a kompresszor által munkára fogva a beltéren képes felmelegíteni a levegőt, vagy hőszivattyús fűtésnél a rendszerben keringő vizet.

Mivel ez a tevékenység munkát igényel a klíma/ hőszivattyú részéről, így a rendszerünk akkor működik a leghatékonyabban, ha minél kisebb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenie a kompresszor munkája által. Tehát ahogyan csökken a külső hőmérséklet, úgy csökken a klímaberendezésünk hatékonysága is a fűtésben, mivel egyre több energiát kell felhasználnia. 

Fontos tudnivaló, hogy a klíma kültéri egységünknél - főleg párás időben - kondenzálódik a nedvesség és a kültéri tálcában csapódik le, illetve kifolyik a klíma alján.

Ez a folyadék a hideg időben megfagyhat és feltorlódhat a tálcában, majd a klíma kültéri egységének lapátját elérve tönkreteheti a klímánkat.

Ennek a jelenségnek a megelőzésére alkalmazzuk a kültéri cseppvíztálca fűtését egy behajlítható fűtőszál és az ezt bekapcsoló termosztát beépítésével. A termosztát nulla fok alatt bekapcsolja  a fűtőszálat és nem engedi belefagyni a lekondenzálódott párát a lefolyóba. Hosszabb cseppvízcső esetén magát a csövet is fűteni kell, mivel hiába fűtjük fel a kifolyást, ha egy másik szakaszon jégdugó képződik és nem a kijelölt helyre távozik a víz, hanem szabályozatlanul a csepptálcából az erkélyre, földre, szomszéd ablakába stb. Egy ilyen téliesítő szett klímánkénti költésge 25.000Ft-ba kerül.

Vannak klímák, amelyekbe gyárilag beépítésre kerül a tálcafűtés, néhány példa erre:

AUX DELTA 2 klíma 2,7 kW, 3,5 kW, 5,3 kW, 7,2 kW

GREE COMFORT X klíma 2,7 kW, 3,5 kW, 5,3 kW, 7,1 kW

TCL THERMO-X klíma 2,6 kW, 3,4 kW, 5,1 kW

Az inverteres klímákkal akár -25 fokos kinti hőmérsékletnél is lehet fűteni. A fűtésre használt energia a kinti hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan növekszik. Mindegyik klímának van egy hatásfok-görbéje, ami azt mutatja, hogy egy egység villamos energiából hány egység hőenergiát képes leadni a készülék, és mindezt milyen külső hőmérséklet mellett. Ez a mérőszám az SCOP érték, ami egy szezonálisan és földrajzilag méretezett mennyiség, ami az adott éghajlatnak megfelelő valós hatékonysági értéket modellez.

Mennyi klíma képes kifűteni a lakásomat?

A klímával történő fűtést úgy kell elképzelni, hogy amelyik szobában van beltéri egység, ott meleg lesz, ahol nincsen, ott pedig nem. Pontosan úgy működik ebben az esetben is, mint egy radiátoros vagy konvektoros fűtésnél! 

Tehát egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz, illetve a kisebb helyiségek (fürdőszoba, wc stb.) infrapaneleiről, vagy más fűtési megoldásáról is gondoskodni kell. Nem szabad a fürdőszoba párás környezetébe klímát tenni és felesleges is. Nagyobb terek, nappalik vagy hálószobák, gyerekszobák temperálására viszont kifejezetten alkalmas egy fűtésre optimalizált klíma. Gyorsan és hatékonyan emeli a szoba hőmérsékletét, mindezt energiatakarékosan és gázhálózattól független módon!

Legkeresettebb téliesített klímáink:

Friss levegő befúvással:

TCL FRESH-IN klíma 2,7 kW

Hisense Fresh Master 2,6 kW

Friss levegő befúvás nélkül:

LG ATHENA klíma 2,5 kW

PANASONIC HEATCHARGE VZ klíma 3,5 kW

Hisense Wings Pro 3,4 kW

GREE COMFORT X klíma 3,5 kW

AUX DELTA 2 klíma 2,7 kW

TCL THERMO-X klíma 3,4 kW

Amennyiben kérdése van a légkondícionálóval történő fűtéssel kapcsolatban, hívjon bennünket és segítünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés klímával
Árukereső.hu