Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

...a klíma kiválasztásáról

...a klíma kiválasztásáról

Miután meghatároztuk, hogy a klimatizálni tervezett helyiség paramétereinek milyen teljesítményű és kialakítású klíma felel meg leginkább, a következő kérdés, hogy milyen típusú légkondícionálót válasszunk a bőséges márkaválasztékból.

Számos tényező befojásolhatja a választásunkat, azonban tapasztalataink szerint leginkább a klíma beszerelésére szánt összeg határozza meg a választást, amely a készülék árából és a beszerelés költségéből tevődik össze. Klímát hosszútávra vásárolunk. Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy ismert gyártók termékét válasszuk, így jelentősen lecsökkenthetjük a meghibásodás esélyét, illetve stabil garanciális háttérre számíthatunk. További fontos szempont lehet, hogy olyan értékesítőt részesítsünk előnyben, aki a beszerelést is tudja biztosítani, ez azért lehet fontos, mert a készülék garanciáját az értékesítőnek kell biztosítania, a beszerelés garanciáját a telepítést végző cég biztosítja. Ha a két cég ugyanaz, vagy szerződéses kapcsolatban áll egymással, akkor megóvhatjuk magunkat egy esetleges garanciális panasz kapcsán az értékesítő és a telepítő egymásramutogatásától.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a klímával foglalkozó cégek többsége a japán gyártmányú berendezések mellett teszi le a voksát, mivel ezek a klímák képviselik általában a csúcsot a műszaki megoldások és a megbízhatóság terén.

Ezek közül is a valóban Japánban gyártott berendezések (Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Hitachi, Toshiba) viszik a prímet, mivel a szerelés minőségében nem ismernek kompromisszumot. Az elmúlt években jelentősen csökkent az árkülönbség a közép- és a felsőkategóriás klímák között, így nem érdemes kompromisszumot kötni egy ismeretlen márka megvásárlásával, amikor elérhető áron nagyon jó klímaberendezések közül is válogathatunk.

A dél-koreai gyártók (LG, Samsung) sokat fejlődtek az elmúlt években a megbízhatóságot tekintve. Egyre jobb minőségű és innovatív légkondicionálókat gyártanak, figyelemre méltó dizájnnal és műszaki kiegészítőkkel, beépített Wi-Fi-vel és hosszított garanciával igyekeznek elnyerni a vevők bizalmát.

A tömegtermelésre szakosodott kínai gyártók között is találhatunk olyan klímákat, amik ár-érték és minőség tekintetében is figyelemre méltóak.  Az elmúlt években drasztikusan javult a minősége ezeknek a klímáknak, bátran lehet őket ajánlani mivel tartós, jól működő légkondicionálók.

Ezek közül a Gree, Midea,  és AUX, márkát emelem ki, mint a világ három legnagyobb klímagyártóját. A Magyarországon beszerelt klímák nagyrésze a három gyártó valamelyikének a terméke. Nagyon sok kerül ezen készülékekből beszerelésre és nagyon ritkán tapasztalható meghibásodás, sokszor prémium gyártókat is megelőzve ezzel. Ezekre a gyártókra jellemző, hogy más márkáknak is gyártanak, átcimkézve saját gyártmányukat, így azok is hasonló minőséget képviselnek, időnként kedvezőbb árfekvésben.

Külön kiemelem egy már más területen bizonyított, klíma területén feltörekvő gyártóként, az amerikai-kínai tulajdonú TCL márkát. Olcsóbb árfekvésű termékek között kínálja frisslevegő beszívásos rendszerű FRESH-IN szériáját 2,7 kW-os és 3,5 kW-os változatban, és minden készüléke -20 °C külső hőmérsékletig teljesít.

Az említett japán, koreai és kínai gyártók mindegyike erős márkaképviselettel, és a légkondícionálóik megbízható garanciális háttérrel rendelkeznek Magyarországon.

Egy jó minőségű klímakészülék megfelelő karbantartással hosszú időre biztosítja a lakók kényelmét, akár 15-20 évig is, ezért elég kockázatos olyan gépet megvásárolni, amire a garancia csak 1 év, ismeretlen nevű cég terméke és csak kis tétel került forgalomba belőle. Többnyire ezek a bevásárlóközpontokban található legalsó kategóriás készülékek. Ebben a kategóriában gyakran előfordul - csak pár évet használt klímáknál is - egészen komoly meghibásodás, melyek sok esetben drágábban javíthatók, mint a klíma valós értéke.

A már kifutott régebbi modellek On/Off rendszerű klímáinál, ahol alapvetően egyszerűbb technológiát képviselő készülékekről volt szó, nem volt ennyire problémás egy "no-name" készülék megvásárlása, mivel ez a technológia már eléggé kiforrott volt ahhoz, hogy elfogadható minőséggel és elvárható megbízhatósággal üzemelő klímákat kapjon a vásárló a pénzéért.

A megbízhatóság és garancia mellett nagyon fontos szempont a szervizháttér, a zajszint, az elektromos áramfelvétel és a légtisztító képesség is. Éjszakai álmunkat nemcsak a meleg, hanem egy kellemetlenül zümmögő klíma is tudja zavarni, ezért érdemes már a kiválasztásnál figyelni, hogy hány decibelt szavatol a készülék gyártója. Egy hangos kültéri egység pedig a szomszédok részéről ássa ki a csatabárdot, ha nem tudnak tőle éjszaka aludni.

Az energia felhasználás szerint A, B, C, D kategóriába soroljuk a készülékeket. A folyamatosan dráguló energia mellett nem mindegy, hogy mennyi lesz majd a havi villanyszámlánk. A kisebb teljesítményű inverteres klímák már az A energiaosztályba tartoznak,  de a folyamatos műszaki fejlesztés következtében egyre elterjedtebbek az A+ vagy A++ klímák is. Ezek a készülékek már nem terhelik meg a lakás elektromos hálózatát, mivel lényegesen kisebb az induló áramfelvételük a régebbi modellekhez képest. A folyamatos üzemben történő 600 wattos fogyasztás pedig a havi költségeknél érezhetően kedvezőbb, mint az On/Off-os klímák 1,5-2 kW-os üzemi áram felhasználása.

Az olcsóbb készülékek csak hűtik vagy fűtik a levegőt, a komfortosabbak viszont tisztítják is, sőt semlegesítik a polleneket, gombákat; az aktív szenes, ionizátoros plazma szűrők pedig a kellemetlen szagok ellen is megoldást nyújtanak. Komplett légtisztítóként üzemelve sok százszor átkeverik magukon és kezelik a lakás teljes levegőjét, ezzel is nagymértékben csökkentve a káros szennyeződések belégzését. A szellőztetést viszont ennek ellenére sem szabad elhanyagolni, mivel a klíma friss levegőt nem szállít a helyiségbe, hanem kizárólag a benti levegőnek csökkenti vagy növeli a hőmérsékletét a hőcserélőbordáin átkeringtetve.

Dizájn klímák

A klímaberendezések fejlődésének köszönhetően már az esztétikum is egyre nagyobb szerepet tölt be egy klíma kialakításában. Lakásunk belvilágához a legjobban illeszkedő színekből és formákból választhatunk.

A jelenleg divatos minimál stílushoz illeszkedő fémszínű és sarkított, vagy éppen kép kialakítású klímák műszakilag teljes értékű berendezések, de pluszban még belsőépítészeti elemként is mutatós, időtálló darabok.(Lg Artcool, Fisher Art, Nord Atacama, Mitsubishi Zen, Panasonic Etherea, Daikin Emura) Jellemzően a magasabb árfekvésben elérhetőek, de már mindegyik komolyabb gyártó tart a kínálatában ilyen prémium kialakítású dizájn klímát.

Miért jobb az inverteres klímaberendezés?

Az inverteres gépek előnye az On/Off készülékekkel szemben több oldalról is megmutatkozik. Az inverteres készülék szabályozza önmagát működés közben, és mindig csak annyira üzemel a kompresszor, amennyi teljesítményre éppen szüksége van a klímának. A klíma folyamatosan figyeli a belső hőmérséklet változását, és ennek megfelelően adagolja be a hűtőközeget az elpárologtatóba. Ezáltal nem folyamatosan magas teljesítménnyel üzemel a klíma, hanem mindig csak az éppen szükséges teljesítményt adja le a beltéri egység.

A működési mechanizmusának köszönhetően jóval halkabban üzemel a klíma kültéri egysége is. Nincsenek nagy áramfelvételi szakaszok, nem pörög annyira  a kompresszor, mert nem kell újra és újra elindulnia. Így az éjszaki csöndben is nagyon halk zúgással működik a klíma kültéri része, nem zavarva a szomszédokat. Az ablak alá felszerelt klímák gyakorlatilag nem hallhatóak bentről, tehát nyugodt alvást biztosítanak a lakók számára.

Az inverteres klíma a folyamatos üzem következtében akár 40-50%-kal kevesebb energiát igényel a hagyományos klímákhoz képest, ez pedig a emelkedő energiaárak mellett egyre fontosabb tényező; illetve egy esetlegesen gyengébb hálózat is elbírja ezeknek a készülékeknek az áramfelvételét.

A szabályozott  működés másik előnye, hogy minimális lesz a helyiségben a hőingadozás, mivel nincsen szinuszgörbéje a hűtésnek a klíma kikapcsolása és bekapcsolása miatt. A készülék várható élettartama is jóval magasabb, mint az On/Off készülékeké, mivel az inverteres klíma 500-700-as szabályozott fordulatszámával szemben a fixen üzemelő klímák kompresszora minden alkalommal 1500-1800-as fordulattal üzemel, függetlenül az éppen szükséges teljesítménytől.

Amíg egy On/Off rendszerű klíma 1,5-2kW áramot is felvesz folyamatos üzem közben a működéséhez, addig az inverteres klímák 6-700 wattot fogyasztanak, 3-4 amper induló áramfelvételével. 

Az inverteres klímákat akár a kinti mínusz 30 fokig is lehet fűtésre használni, méghozzá jó hatásfokkal. Általában leolvasztó funkció is található már bennük, amivel a kültéri egységen ilyenkor keletkező jeget leválasztja magáról a berendezés. A régi konstrukciós klímák viszont csak plusz 5 fokig használhatóak fűtésre, s már ilyenkor is rossz hatásfokkal üzemelnek. A hidegben alig adnak le teljesítményt, emellett nagyon magas az áramfogyasztásuk.

A hagyományos On/Off rendszerű klímák 2013-tól nem kerülhetnek be az EU-ba, lévén, hogy ezek a korszerűtlenebb műszaki megoldásaik miatt igazi áramfaló berendezések. Sok klíma még freonos hűtőközeggel működik. Ezeket a klímákat nem lehet már forgalomba helyezni, gázzal feltöltetni. Az inverteres klímák alsó árszegmensében viszont olyan gyártók termékei is megtalálhatóak, akik nem képesek ezt a műszaki megoldást kellő minőségben kivitelezni. Emiatt teljesen kiszámíthatatlan, hogy meddig üzemelnek ezek a gépek, illetve hogyan lehet majd javíttatni őket évek múlva.

Mi az az R32 es hűtőközeg?

R-32 – a jövő hűtőközege

Jelenleg az R-410A hűtőközeget használják a legtöbb klímaberendezésben a piacon. 2025-től ennek a használata tilos lesz, a magas GWP (globális felmelegedési potenciál) értéke miatt. Az R-32 hűtőközeg 68% környezeti hatás csökkenést eredményez az R-410A-hoz képest, valamint sokkal jobb szezonális hatékonysági értékekkel rendelkezik egészen az A+++ osztályig.

Amennyiben kérdése van a légkondicionáló kiválasztásával kapcsolatban, hívjon bennünket és segítünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Klíma kiválasztása
Árukereső.hu